Emotiu comiat a Leonora Milà

Leonora Milà. EL Darrer escenari

 

El món musical català es va acomiadar, dijous 15 d’octubre al Palau de la Música Catalana, de la pianista i compositora Leonora Milà. L’artista vilanovina ha decidit deixar els escenaris com intèrpret, però continua amb la seva vessant de compositora.

El Petit Palau, al Palau de la Música Catalana, es va omplir de representants del món de la música que van voler reconèixer la trajectòria artística de la pianista i compositora Leonora Milà. La vilanovina ha decidit posar fi a la seva dilatada carrera al damunt dels escenaris, si bé continuarà amb la seva vessant de compositora.

L’acte va començar amb la darrera actuació en públic de Milà, que va interpretar algunes de les peces que l’han fet més famosa:  la Nana, la Danza del Molinero-Farruca i Jota (de Manuel De Falla), a més de l’Havanera número 2 (composada per la mateixa Milà).

L’actriu Carme Sansa, amiga personal de Leonora Milà, va conduir l’acte, on també va parlar l’escriptor Oriol Pi de Cabanyes, glossant la figura de l’artista de Vilanova i la Geltrú.

La segona part de l’homenatge a Milà la van protagonitzar els mateixos músics. Els primers en actuar van ser companys de la trajectòria de Leonora Milà, com el pianista Antoni Besses, que va interpretar el Preludi Místic (creat per a l’ocasió pel mateix Besses) a més de les Havaneres 5 i 9 de Leonora Milà.

Acte seguit va arribar l’hora d’intèrprets més joves, com la violinista Oksana Solovieva i els pianistes Daniel Blanch i Enrique Bagaría.

Amb Josep Surinyac al piano, la cantant Maria Lluïsa Muntada va interpretar Cançó de passar (d’Eduard Toldrà), Inés Moraleda va cantar Home bo (d’Albert Moraleda i dedicada a Joan Deltell, marit de Leonora Milà) i també va actuar Assumpta Mateu, amb El Majo discreto, d’Enric Granados. Les tres intèrprets van cantar l’arranjament a tres veus de Jordi Domènech Después que te conocí.

L’instrument que ha fet famosa Leonora Milà, el piano, va continuar sent el fil argumental de l’acte, en mans d’un dels altres compositors i pianistes de referència avui a Catalunya, Albert Guinovart, amb les seves dues peces Skyshadows i Romance.

Encarant la part final de l’acte, amb Maria Lluïsa Moran al piano, es va recordar un altre dels moments estel·lars de la trajectòria de Leonora Milà, quan va estrenar a Sant Petersburg el ballet Tirant lo Blanc. Per fer-ne memòria, dos ballarins del Saint Petersburg State Ballet van portar a l’escenari del Petit Palau la part final d’aquesta obra de Milà.

En aquest punt, va arribar un dels moments més emotius, quan Carme Sansa va demanar a Leonora Milà que interpretés per darrer cop La Danza ritual del fuego (de Manuel de Falla), una de les cançons que van fer més famosa Leonora Milà. La violinista Oksana Solovieva la va acompanyar en un duet que Milà havia fet tantíssimes vegades amb el recentment desaparegut Pedro León.

L’acte es va tancar amb un segell vilanoví, la ciutat on sempre ha viscut i ha reivindicat Leonora Milà. Va ser la vilanovina Coral Isquione i Bitxac (de Sant Pere de Ribes), que va cantar A l’ombra del lledoner (del també vilanoví Eduard Toldrà) i Les Roses Franques, de Leonora Milà. La vilanovina va rebre una llarga ovació que va tancar la vetllada, enmig de mostres de reconeixement dels músics i intèrprets que van actuar i de directors d’orquestra presents com Edmon Colomer i Salvador Brotons.

Comments are closed.