L’homenatge a Maria Canals marca l’inici de ‘Miralls’

L’espectacle Miralls. Toldrà-Falla-Milà suposarà l’estrena del Concert per a piano i orquestra número 4 de la compositora i pianista Leonora Milà. Serà la primera interpretació en públic d’aquesta obra que Milà ha escrit en homenatge a la seva professora i amiga Maria Canals. De fet, la mort de la pianista i pedagoga Maria Canals el 28 de juliol de 2010, a l’edat de 96 anys, va marcar l’inici del projecte musical Miralls.

Fundadora del Concurs Internacional de Música de Barcelona, Maria Canals va ser una de les persones més influents en el sempre difícil i complicat panorama musical català del segle XX. El 1982 el govern francès li concedí la medalla de Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres i el 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El mateix dia de la seva mort, la seva deixeble més coneguda i reconeguda internacionalment, la pianista i compositora Leonora Milà, va iniciar l’escriptura d’un concert per a piano i orquestra (el quart d’aquesta compositora) en homenatge a qui va ser la seva professora i amiga.

A partir d’aquest moment la productora El Far Blau va iniciar una sèrie de moviments per tal que aquest Concert per a piano i orquestra número 4 dedicat a Maria Canals pogués ser estrenat. Es va posar en coneixement del director d’orquestra Edmon Colomer, qui en va assumir la direcció artística i va proposar Albert Guinovart perquè executés dalt l’escenari aquesta partitura.

Posteriorment es va acordar que l’orquestra que interpretaria aquest concert seria la nova formació orquestral Camerata Eduard Toldrà, que es presentarà en societat justament amb l’estrena de Miralls. Toldrà-Falla-Milà. Els concerts tindran lloc a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú els propers 16 i 18 de novembre.

(A la imatge: la compositora i pianista Leonora Milà)

Comments are closed.