Tiananmen

Què hi va passar, a la plaça Tiananmen, la primavera de 1989? Per què es van manifestar els estudiants universitaris? Contra què i contra qui anaven dirigides les seves protestes? Per què el govern va permetre l’ocupació del centre de Beijing durant gairebé dos mesos? Quina responsabilitat va tenir el govern en la repressió? Quin paper va jugar l’exèrcit? Els quadres dirigents del Partit Comunista eren favorables o contraris a les reivindicacions dels estudiants? Per què durant anys s’ha donat per bona la xifra de 10.000 morts facilitada per un canal de notícies nord-americà? Per què encara no s’han exigit responsabilitats? Quina ha estat la lliçó de Tiananmen?

Aquestes són algunes de les preguntes que es volen respondre a Tiananmen, un ambiciós documental elaborat per la productora El Far Blau i que es va emetre simultàniament a totes les televisions que formen part de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya el 21 de setembre de 2009 i el 6 de gener de 2010. Tiananmen ha comptat també amb la participació i coproducció de Canal Blau Informació (Icvsam) i un nombrós equip tècnic destacat a Barcelona, Madrid i Beijing (Xina) on s’han dut a terme les entrevistes que formen el cos central d’aquest treball de gènere documental, expressió periodística i contingut històric.

El documental i els protagonistes
Els protagonistes del documental titulat Tiananmen
són els diferents personatges que per motius professionals i/o casuals van ser testimonis de la revolta dels estudiants xinesos l’any 1989. Destaquen les aportacions d’Eugeni Bregolat (ambaixador espanyol a Beijing durant els anys 1987-1991), Joaquí­n Luna (corresponsal de La Vanguardia a Xina entre els anys 1987-1993), Joan Deltell (promotor cultural), Laura Cabarrocas (empresària), Georgina Higueras (periodista experta en Àsia), Alfonso García de Paadí­n (agregat militar a l’ambaixada espanyola de Beijing entre els anys 1985 i 1989), Bao Tong (exsecretari polític del dirigent Zhao Ziyang) i Liu Xiaobo (escriptor i dissident xinès). Tots ells ajuden a comprendre millor què hi va passar, a Beijing, aquell any 1989, i ho fan des d’una mirada occidental però amb un gran coneixement de la realitat cultural, social i polí­tica del continent asiàtic i, concretament, de Xina.
Tiananmen és un documental amè i àgil, rigorós en la forma i el contingut, divulgatiu i apte per a tothom, per als interessats en l’actualitat, la història, la política internacional i el periodisme fet amb rigor i visió crítica.

Equip tècnic
Direcció i guió: Bernat Deltell
Entrevistes: Jordi Castañeda, Bernat Deltell i Sergi Vicente
Realització i fotografia: Carles Castro
Producció: Aïda Ventura
Muntatge: Olga de Aizpurua i Jordi Escofet
Càmeres: Carles Castro, Jordi Escofet i Sergi Vicente
Càmeres auxiliars: Xavier Arcas i Roger Vicente
Disseny: Àlex Soteres
Muntatge careta, crèdits, transparències i efectes: Artrivity disseny
Traducció: Pau Artús, Irene Masdeu i Sergi Vicente
Veus en off: Núria Casanova, Jordi Castañeda i Carles Garcia Guinda
Suport tècnic a Xina: Sergi Vicente

Read more...

Leonora Milà. Música integral

La vida dels artistes sota el règim franquista, la revolta estudiantil xinesa que acaba amb els tràgics fets de la plaça Tiananmen, la caiguda del mur de Berlín i l’encaix de la música clàssica en la societat contemporània són alguns dels punts d’interès de Leonora Milà. Música integral. Es tracta d’un documental centrat en la trajectòria artística i humana de Leonora Milà, una genial pianista i compositora que actua al Palau de la Música Catalana als sis anys i al Royal Albert Hall de Londres als tretze. Milà és també recordada per ser la primera artista espanyola que actua a la República Popular de Xina, l’any 1979, i per haver estat la primera dona compositora que estrena un ballet a Sant Petersburg el 1994, basat en el llibre de cavalleries del segle XV, Tirant lo Blanc.

Però en aquest documental prenen també una especial rellevància aquells fets que formen ja part de la història del segle XX i que Leonora Milà ha viscut en primera persona. A través d’imatges d’arxiu pràcticament inèdites, actuacions i entrevistes a una trentena de destacades personalitats del món de la cultura, la societat i la políítica, s’ofereix un fresc històric del nostre passat més recent. Rodat a Barcelona, Beijing, Gandia, Parí­s, Madrid, Oviedo, Ciutat del Vaticà, Sant Petersburg i Vitoria-Gasteiz, Leonora Milà. Música integral és un documental amé i àgil, divulgatiu i apte per a tothom, per als amants de la música, però també pels interessats en l’actualitat, la història, la polí­tica internacional i el periodisme fet amb rigor i visió crí­tica.

Leonora Milà. Música integral és una coproducció de El Far Blau i Televisió de Catalunya i es va emetre pel Canal 33 el 9 de desembre de 2008. Posteriorment la revista de cultura i societat “Serra d’Or” va regalar als seus lectors i subscriptors el DVD del documental amb el número extraordinari del mes d’abril. Aquest obsequi s’emmarcava dins els actes de celebració del 50é aniversari de la fundació de “Serra d’Or” que es van dur a terme l’any 2009.

Equip técnic
Director. Bernat Deltell
Guió: Bernat Deltell, Jordi Castañeda
Productor executiu: Bernat Deltell
Director de fotografia : Carles Castro
Director artí­stic: Carles Castro
Directora producció: Claudia Lazuen
Ajudant producció: Aïda Ventura
Director disseny: Àlex Soteres
Muntador: Jordi Escofet
Ajudant de direcció: Aïda Ventura
Tècnic de so: Joan Montserrat
Càmeres: Carles Castro, Jordi Escofet i Sergi Vicente
Càmeres auxiliars: Xavier Arcas, Jordi Aynerich, Joan Mestres, Jon Beer, Miquel Alcázar i Roger Vicente
Muntatge careta, crèdits, transparències i efectes: Artrivity disseny
Veus en off: Marta Prat, Josep Almirall, David Miró, Peter Law

Read more...

Tirant lo Blanc

Amor, guerra, erotisme, odi i passió són els ingredients bàsics d’aquest ballet inspirat en la novel·la de cavalleries del segle XV Tirant lo Blanc. La compositora Leonora Milà i el ballarí i coreògraf rus Iuri Petukhov signen un espectacular muntatge estrenat a Sant Petersburg el 1994 i gravat en directe pel director de cinema Antoni Ribas. Gràcies a l’èxit de crítica i públic i al treball de la companyia St. Petersburg State Ballet, el Tirant lo Blanc es va representar durant cinc anys consecutius al Teatre Mussorgski i, també, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Ara teniu l’oportunitat de gaudir de nou d’aquest magnífic ballet, per primera vegada publicat en format DVD en una còpia completament restaurada.

Fitxa tècnica
Música: Leonora Milà
Coreografia: Iuri Petukhov
Sant Petersburg State Ballet of Mussorgsky Theatre
Director: Andrei Anikhanov
Sant Petersburg Symphony Orchestra of Mussorgsky Theatre
Gravat a Sant Petersburg pel director de cinema Antoni Ribas
RTAC DVD 001
1994/2008

Read more...