Tiananmen

Què hi va passar, a la plaça Tiananmen, la primavera de 1989? Per què es van manifestar els estudiants universitaris? Contra què i contra qui anaven dirigides les seves protestes? Per què el govern va permetre l’ocupació del centre de Beijing durant gairebé dos mesos? Quina responsabilitat va tenir el govern en la repressió? Quin paper va jugar l’exèrcit? Els quadres dirigents del Partit Comunista eren favorables o contraris a les reivindicacions dels estudiants? Per què durant anys s’ha donat per bona la xifra de 10.000 morts facilitada per un canal de notícies nord-americà? Per què encara no s’han exigit responsabilitats? Quina ha estat la lliçó de Tiananmen?

Aquestes són algunes de les preguntes que es volen respondre a Tiananmen, un ambiciós documental elaborat per la productora El Far Blau i que es va emetre simultàniament a totes les televisions que formen part de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya el 21 de setembre de 2009 i el 6 de gener de 2010. Tiananmen ha comptat també amb la participació i coproducció de Canal Blau Informació (Icvsam) i un nombrós equip tècnic destacat a Barcelona, Madrid i Beijing (Xina) on s’han dut a terme les entrevistes que formen el cos central d’aquest treball de gènere documental, expressió periodística i contingut històric.

El documental i els protagonistes
Els protagonistes del documental titulat Tiananmen
són els diferents personatges que per motius professionals i/o casuals van ser testimonis de la revolta dels estudiants xinesos l’any 1989. Destaquen les aportacions d’Eugeni Bregolat (ambaixador espanyol a Beijing durant els anys 1987-1991), Joaquí­n Luna (corresponsal de La Vanguardia a Xina entre els anys 1987-1993), Joan Deltell (promotor cultural), Laura Cabarrocas (empresària), Georgina Higueras (periodista experta en Àsia), Alfonso García de Paadí­n (agregat militar a l’ambaixada espanyola de Beijing entre els anys 1985 i 1989), Bao Tong (exsecretari polític del dirigent Zhao Ziyang) i Liu Xiaobo (escriptor i dissident xinès). Tots ells ajuden a comprendre millor què hi va passar, a Beijing, aquell any 1989, i ho fan des d’una mirada occidental però amb un gran coneixement de la realitat cultural, social i polí­tica del continent asiàtic i, concretament, de Xina.
Tiananmen és un documental amè i àgil, rigorós en la forma i el contingut, divulgatiu i apte per a tothom, per als interessats en l’actualitat, la història, la política internacional i el periodisme fet amb rigor i visió crítica.

Equip tècnic
Direcció i guió: Bernat Deltell
Entrevistes: Jordi Castañeda, Bernat Deltell i Sergi Vicente
Realització i fotografia: Carles Castro
Producció: Aïda Ventura
Muntatge: Olga de Aizpurua i Jordi Escofet
Càmeres: Carles Castro, Jordi Escofet i Sergi Vicente
Càmeres auxiliars: Xavier Arcas i Roger Vicente
Disseny: Àlex Soteres
Muntatge careta, crèdits, transparències i efectes: Artrivity disseny
Traducció: Pau Artús, Irene Masdeu i Sergi Vicente
Veus en off: Núria Casanova, Jordi Castañeda i Carles Garcia Guinda
Suport tècnic a Xina: Sergi Vicente

Read more...