Leonora Milà rep un càlid homenatge a Vilafranca del Penedès

 

L’auditori de Vinseum es va omplir el passat dissabte 19 de gener en l’acte d’homenatge a la pianista i compositora catalana Leonora Milà. I és que precisament, a la capital del Penedès, Milà va oferir el seu primer concert en públic amb només cinc anys i pocs mesos abans d’actuar al Palau de la Música. Per tant, doble homenatge de Vilafranca a Leonora Milà: a la seva trajectòria artística i, també, al seu primer concert.

En el transcurs de l’acte al Vinseum es va projectar el documental “Leonora Milà. Música integral”, una coproducció de El Far Blau i Televisió de Catalunya en què una trentena de personalitats de la cultura, la política i la societat narren la trajectòria artística de Milà en paral·lel als grans esdeveniments internacionals que s’han produït aquests darrers anys. Després del visionat del documental, la pianista Montse Ríos, que va interpretar un parell de peces (una de les quals, una havanera per a piano de la mateixa Milà) i el grup d’havaneres Xató van tancar aquest emotiu homenatge organitzat per L’Agrícol-Centre Artístic del Penedès.

Leonora Milà (Vilanova i la Geltrú, 1942) deixeble de Maria Canals, actua, amb només sis anys, al Palau de la Música Catalana interpretant obra pròpia i el concert per a piano KV488 de Mozart, i als dotze, en un programa de la BBC de Londres. Aquesta darrera actuació li obre les partes de la capital britànica on hi torna un any més tard, el 1955, per actuar al Royal Albert Hall interpretant l’obra de Manuel de Falla Noches en los jardines de España amb la London Philharmonic Orchestra. Llargues gires per Europa, Estats Units i Àsia porten Leonora Milà a ser la primer artista espanyola que actua a la República Popular de la Xina (1979), en gravar un disc amb la China National Symphony Orchestra (1988) i en ser la primera compositora que estrena un ballet (Tirant lo Blanc ) a Sant Petersburg.

Guanyadora del Concurs Internacional Maria Canals i Premi Internacional de la Cultura Catalana, Milà té més  d’una trentena de gravacions, ja sigui com a solista o acompanyada d’orquestres de renom internacional, amb un repertori basat en obres de grans compositors europeus, com ara Maurice Ravel, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann i Felix Mendelssohn. Destaca la seva versió de l’obra Das Wohltemperierte Klavier, de J. S. Bach, que la crítica especialitzada considera “de referència”, i les interpretacions al piano dels compositors clàssics espanyols Manuel de Falla, Enric Granados, Isaac Albéniz i Joaquín Turina que li han valgut el reconeixement unànime del públic. Milà té més de cent obres escrites editades i distribuïdes per International Music Company (New York) i DINSIC Publicacions Musicals (Barcelona). Recentment ha rebut la Creu de Sant Jordi.

Una emocionada Leonora Milà en l’acte d’homenatge a Vilafranca del Penedès.

El grup d’havaneres Xató també va participar en l’acte d’homenatge a Leonora Milà.

 

Comments are closed.